TAMOOXİFEN İLACI NEDİR YAN ETKİLERİ NELERDİR ?

Pek çok araştırma ilacın bu konuda ne denli etkili olduğunu kanıtladı.Özellikle son günlerde ABD’de 13.000 kadının katılımı ile gerçekleştirilen bir araştırma, ilacın yararları konusunda hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak sonuçlar verdi.Bunun sonucunda bugün Amerikalı doktorlar ilacı yalnız göğüs kanseri hastalarına değil, sağlıklı kadınlarda da önlem olarak tavsiye ediyor.ABD’deki uygulamanın etkisiyle gelişmiş ülkelerde pek çok doktor ilacın önlem olarak kullanılmasına sıcak bakıyor.Ancak Kanadalı araştırmacıların ortaya çıkarttığı sonuçlar, bugün bu uygulamanın düşünüldüğü kadar tehlikesiz olmadığını gösteriyor. Ottawa’ da bulunan Sağlık Analizi ve Modelleme Grubu, çok gelişmiş bir bilgisayar modelinden yola çıkarak, Tamoxifen kullanan kadınların geleceklerine ilişkin bir projeksiyon geliştirdi.İlacın bugüne değin bilinen yan etkilerinden kanama,kemik yoğunluğunda azalma ve ateş basması başka tehlikeleri de tetiklediği anlaşıldı.


Son yapılan bir araştırmaya göre göğüs kanseri tedavisinde kullanılan Tamoxifen, rahimde tümör oluşumunu tetiklerken, derin ven trombozuna (damarda kan pıhtılaşması) yol açıyor.Göğüs kanseri tedavisinde bugüne dek kullanılan ilaçların içinde en etkilisi olduğu düşünülen Tamoxifen, son 10 yıldır yüz binlerce hasta tarafından kullanılıyor.



Dr. Phyllis Will başkanlığında araştırmayı yürüten ekip, Tamoxifen kullanan kadınlarda endometrial (Uterus’un mukozasına ait) kanser riskinin 4 misli, ven trombozu riskinin ise 2 misli arttığını ortaya çıkarttı.Bu iki durumda da potansiyel olarak ölüm riski taşıyor.

Kanadalı bilim adamlarının yürüttüğü araştırma Tamoxifen’in geleceği konusunda ciddi kuşkuların gündeme gelmesine neden oldu. “Biritish Journal of Cancer” isimli bilim dergisinde yer alan araştırma raporunda şu ifade yer alıyor: “Tamoxifen kanseri yok eden mucize bir ilaç değil.” Ne var ki Kanser Araştırmaları Derneği kanserli hastaların ilacı kullanmaya eskisi gibi devam etmelerini tavsiye ederken,sağlıklı kadınların ilacı önlem amacıyla kullanmaları konusunda daha temkinli davranmaları gerektiğini bildirdi. Mastektomi(göğsün ameliyatla çıkartılması) geçiren kadınlara, ameliyattan sonra ikincil tümörün gelişmesini önlemek için genellikle Tamoxifen kullanmaları öneriliyor.

Kanadalı ekip bu bulguların ışığı altında, sağlıklı kadınların ilacı önlem olarak kullanmaları sonucu ciddi tehlikelerin ortaya çıkacağını ileri sürüyor. Kanser Araştırmaları Derneği’nden Kate Wall bu konudaki görüşlerini şöyle dile getiriyor: “Bu bulgular ilacın kullanımının tümüyle kesilmesi gerektiği anlamına gelmemeli.Endometrial kanser ve ven trombozu çok sık görülen vakalar değil.Dolayısıyla Batıda çok yaygın bir hastalık olan göğüs kanseri riski ile bu hastalıklar arasında bir denge kurmamız gerekiyor.Özellikle daha önce göğüslerindeki kanserli tümörün ameliyatla çıkartıldığı kadınlarda yeni tümör gelişmesi olasılığı çok yüksektir.Bu gibi vakalarda Tamoxifen kullanımı eskiden olduğu gibi devam etmeli.”

Comments

0 Response to 'TAMOOXİFEN İLACI NEDİR YAN ETKİLERİ NELERDİR ?'