COCUKLARDA CM NEDİR BÜYÜKLERDE PM NEDİR ?

. Hepsinde ortak özellik, kaslarda güçsüzlük ve iltihaplanma sürecidir. Kaslarda güç kaybı yavaş ve sinsi bir seyir izler. Nadiren şiddetli bir şekilde başlayabilir.

Dermatomiyozit(DM), çocuklarda en sık görülmekle beraber, erişkinlerde de hatırı sayılır ölçüde görülür. Bu konumuyla DM’ i, en sık görülen iltihabi kas hastalığı olarak tanımlayabiliriz. Kadınlarda erkeklerden daha sık görmekteyiz.

“Sandalyeden kalkamıyorum. Sanki bütün kaslarım tutulmuş gibi.”


“Saçlarıma -bırak dağınık kalsın- demeye başladım. Saçımı taramakta zorlanıyorum. Ellerim, tarağa hükmetmiyor gibi.”

“Pazar keyfim bitmek üzere mi nedir? Bir poşet taşımakta dahi zorlanıyorum.”

DM ve PM adına sık olarak dile getirilen yakınmalardır bunlar. Günlük el ve ayak işlerine ait becerilerde gözle görülür bir zayıflama dile getirilmektedir. Dizlerde çözülme, sık yere düşmelere neden olabilmektedir. Ense kaslarının tutulması ile baş öne düşer. “Başın öne eğilmesin” diye uyarılsa da, kasların gevşekliği başını dik tutmaya fırsat vermez. Bu hastalıklarda yüz ve göz kaslarında bir sorun izlenmez.

Bazen kas gücü kendiliğinden normalleşebilir ancak bu geçicidir.

Çocuklarda halsizlik, bitkinlik, huzursuzluk ve anti sosyal davranışlar, hastalığın erken bulguları olabilir. Bu nedenle “çocuğum çok yaramaz” demeden önce düşünmek ve dikkatle gözlemlemek gerekir.

Dile getirilen yakınmalarda izlediğimiz gibi bu hastalıklarda kas ağrısından pek söz edilmez. Eklemlere musallat olan deformasyonların neden olduğu kemik ağrıları dışında gerçekten de kas ağrıları yok denecek kadar azdır.

Polimiyozit(PM), Dermatomiyozit(DM)…

Bu terimler, öz itibarı ile iskelet kaslarımıza ait iltihabi bir durumu yansıtırlar. Kaslara ait bu iltihaplanmalar, kısa bir zaman önce başlamış ya da uzun bir zamandan beri devam etmekte olabilir.PM, haftalar ve ayları izleyen bir süreç içinde ortaya çıkar. Bu hastalıkta deri döküntüleri son derece enderdir. Bu nedenle DM tanısında olduğu gibi erken tanı avantajları sunmaz. Bu pozisyonuyla yaygın olmadığı halde en sık tanı konulan bir paradoksa yol açar.

“Olacak şey değil doktorum. Daha düne kadar koşar adım yürürken, iki adım atmaya dermanım kalmadı. Merdiven çıkmakta zorlanıyorum.”

“Yeşil ışıkta geçmekten bile korkar oldum. Çünkü kaldırıma adım atıp çıkamıyorum, tutulup kalıyorum.”

DM de deri üzerinde karakteristik döküntüler ve şişlikler oluşur. Üst göz kapaklarında morumtırak bir renk oluşması karakteristiktir. Ayrıca yüz, boyun, göğüs ve omuzlarda V harfi şeklinde kırmızı döküntüler oluşabilir. Bu döküntüler diz, dirsek ve ayak bileklerinde de görülebilir. Söz konusu döküntüler güneşe maruz kaldığında daha da şiddetlenir ve kaşınabilir. El sırtı ve el parmaklarında şişlik ve döküntü, avuç içlerinde çatlak ve koyu çizgiler, oto tamircisi ellerine benzer.

Ayrıca eklemlerde şekil bozukluğu ile karakterize bükülmeler, yutma güçlüğü, nefes darlığı, çarpıntı, ateş, halsizlik ve kilo kaybı gelişebilir.

Polimiyozit(PM) ise 20 yaşından sonra gördüğümüz bir hastalıktır. PM’ in çocuklarda görülmesi son derece enderdir. PM, en az saptanan iltihabi kas hastalığıdır.


Yaş, bu iki hastalığın ayırt edici tanısında önemli bir rol oynar. Çocukluk çağı, DM’ i; 20 yaş üzeri ise PM’ i işaret ederken 50 yaş üzeri, aynı grupta ancak farklı bir kulvarda koşan üçüncü bir türe işaret eder: İCP olarak bilinen İnklüzyon-Cismi Polimiyozit. Bu hastalığı erkeklerde daha sık izlemekteyiz ve 50 yaş üzerinde polimiyozit bulguları gösteren erkeklerde öncelikle İCP düşünmekteyiz.

DM ve PM, kesin tanısı laboratuar tetkikleri ile konur. Bunun için de başlıca üş tetkik yapılır: Kas enzimleri ölçümü, EMG(elektromiyografi) ve kas biyopsisi.

Destek ve önlemler ile yakınmaları azaltmak, hastalığı geriletmek ya da uzun süre baskı altına almak mümkündür. Tedavide; kortizon ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar usulüne uygun olarak kullanılır.

Hastalıkta da sağlıkta da kendi gücüne güvenmektir meselenin özü. Bilinçlenip de beyin gücümüzü aydınlatarak, bedenimize musallat olan hastalıkları alt etmek, onların üstesinden gelmek mümkündür. Kaslarımızın gücüne göz diken iltihabi kas hastalıklarını tanımak ve önlemlerini almak gibi

Comments

0 Response to 'COCUKLARDA CM NEDİR BÜYÜKLERDE PM NEDİR ?'