HP,HELİCOBATE NEDİR BAKTERİLERİ NELERDİR ?

Ülkemizde HP görülme sıklığı %80’ler den fazladır. Bu oran, mide kanseri görülme riskini de katlamaktadır. Bu nedenle, alt yapı ve çevre temizliğine gösterilmesi gereken önem, yadsınmazdır.

HP, Helicobacter Pylori adı verilen ve midemizde iltihaptan ülsere, hatta kansere bile neden olabilen bakterinin kısaltılmış ifadesidirEndoskopi ile midenin görüntülenmesi anında en az 4 biyopsi örneği alarak, bu örneklerde HP’nin gösterilmesi değerli bir tanı yöntemidir.

Tedavi kararı, hasta-hekim işbirliği ve tercihleri ile alınır.

HP’yi yok etmede üçlü tedavi yöntemi en tercih edilen ve başarı şansı yüksek bir tedavidir. Buna göre 2 antibiyotik ile 1 asit salgısını azaltan ya da durduran ilacı birlikte kullanırız. Böyle bir tedavinin başarı şansı %90 dan fazladır.
.

İnsanda hastalığa neden olan helicobakteri hastalıklarının hemen tamamından HP sorumludur. Yalnızca midemizi döşeyen hücrelere tutunabildiklerinden, hastalıklarını da bu organımızda oluştururlar. Bu, hepimizin ülser, tıbbi edebiyatın ise peptik ülser diye tanımladığı hastalığa neden olur.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası HP’nin oluşturduğu hastalığı taşımaktadır. Geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkelerde bu oran %90’lara kadar yükselirken, gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı hızla azalmaktadır. Ülkemizde %80 görülmektedir. Elbette ekonomik ve sosyal yaşam standartlarında düşüklük, alt yapı yetersizliği ve çevre kirliliği buna neden olan en önemli etkenlerdir.

HP ile hastalık, bir yoksulluk ölçütü desek, hiç de abartmış olmayız. Bu anlamda çocuklarımızın korunması büyük bir önem taşımaktadır. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise 8 yaşından sonra hastalık müzminleşebilir. Erişkinler, HP’ye karşı daha dirençlidirler.

On iki parmak ülseri olarak da bildiğimiz duodenal ülserlerin %95’inde HP bulunur.

Bu nedenle tedavi edilmesi şarttır.

İnsandan insana bulaşıyor

İnsandan insana ağız ve dışkı yoluyla bulaşır. Bu bulaşma şekli, yeme-içme ve tuvalet temizliğinde son derece dikkatli olmamızı gerektirir. Her yemek öncesi ve sonrası ellerimizi bol sabunlu su ile yıkamalıyız. Aynı şekilde tuvalet ihtiyacımızı giderdikten sonra ellerimiz yıkamak, sosyal ve vicdani bir görevimiz olmalıdır.

Mideye ulaşan bakteri, midemizde aşırı derecede asit salgılanmasına neden olur. Aşırı asit salgısı ise Peptik Ülser diye tanımladığımız hastalığın esas nedenidir. Önlem alınmaz ise, müzminleşmiş bir gastrit süreci başlar.

HP ile hastalanmış kişilerin hepsinde değil ama %20 sinde ülser gelişir. Bin kişiden birinde ise mide kanseri gelişebileceği bilinmektedir.

Ülser ağrısı, karın üst yarısında sıklıkla kemirici vasıfta bir ağrıdır. Bulantı, kusma ve özellikle gece uyandıran ağrılar; ülseri düşündüren başlıca yakınmalardır.

Hepimizin yaşam boyunca ülser geçirme riski, %5 ile %10 arasıdır.

HP tanısı, dışkıda HP taraması ve kanda bu bakteriye karşı oluşan antikorların gösterilmesi ile konur.

HP teşhisinde Üre-soluk testi, değerli testlerden biridir. Ancak bu test yapılmadan 6 hafta öncesi hiçbir antibiyotik ve mide ilacı kullanılmamalıdır. Aksi takdirde yalancı negatif sonuçlar verebilir.



İnce, ışıklı bir kablo vasıtası ile mide ve oniki parmak bağırsağını incelemeye yarayan bir yöntemdir. Sakinleştirici bazı ilaçların verilmesi ile yapılan ön hazırlıklar sonucu, günümüzde son derece rahat ve güvenli bir girişim halini almıştır. Hiçbir ağrı ve rahatsızlık hissi vermeden alınan biyopsi, ülser ve kanser tanılarında büyük değer taşır.

Yoksulluğun ve sefaletin olduğu her yerde, mikrobik hastalıklar da o denli yaygındır. Basit gibi görünen ve gösterilen, ama son derece yaygın olan HP için de bu böyle.


*Üzüntü ve depresyon

*Sigara kullanımı

*Alkol ve kahve tüketimi

*Aspirin ve romatizma ilaçları

Ülser tehlikeleri

*Kanama

*Delinme

*Tıkanma

Endoskopi nedir?

Comments

0 Response to 'HP,HELİCOBATE NEDİR BAKTERİLERİ NELERDİR ?'