BÖBREK TAŞI NEDİR NASIL OLUŞUR ?

Normalde idrarda kristal ve taş oluşumunu engelleyecek bazı kimyasal maddeler vardır. Fakat bazı insanlarda bu engelleyici mekanizma tam olarak çalışamayabilir ve bu kişilerde tekrar edici idrar yolları taşları görülür. Taşların ölçüleri oldukça değişken olabilir ve böbrekten mesaneye doğru ilerleme eğilimindedirler. Taşın idrar akışını tıkaması ve hareket etmesi durumunda ağrı kanama ve enfeksiyon gelişebilir.

Yaşamsal faaliyetlerimizin devamı için gerekli olan biyokimyasal işlemlerin sonunda oluşan atık maddelerin vücuttan atılma yerlerinden biri de böbreklerdir. Ayrıca vücut için gerekli bazı maddelerin seviyesinin ayarlanması da böbrekler tarafından yürütülür. Böbrek taşları idrarda çözülemeyen ve atılamayan kristallerin bir araya gelmesiyle oluşur.

BÖBREK TAŞLARI NEDEN OLUŞUR VE KİMLERDE BULUNUR ?

Her insanda taş oluşma riski vardır. Sıklıkla 20 - 50 yaşlarında görülürken 30’lu yaşlar hastalığın en sık görüldüğü yaş grubudur. Erkekler kadınlara göre 3 kere daha fazla risk altındadır.

TAŞI OLUŞTURAN SEBEPLER NELERDİR ?

beslenme alışkanlıklarıyetersiz sıvı alımısıcak iklim kuşağında yaşamakhiperkalsiüri, sistinüri, Taşı oluşturan kesin neden bilinmemekle beraber risk faktörleri şunlardır:idrar yolu enfeksiyonu böbrekteki yapısal bozukluklar böbrek hastalığı olanlar (renal ,tübüler, asidoz, kistik böbrek hastalığı...)hiperokzalüri, hiperürikozüribazı ilaçlar (asetazolamide, anti viral ilaçlar....)bazı bağırsak hastalıkları (inflamatuar bağırsak hastalığı...)genetik faktörler geçirilmiş bağırsak ameliyatları ( jejono ileal by-pass )metabolik hastalıklar (örn. Hiperparatiroidizm, gut hastalığı...)

Comments

0 Response to 'BÖBREK TAŞI NEDİR NASIL OLUŞUR ?'