DİZ AĞRILARI VE DAVİLERİ



Spor nedeniyle oluşan diz ağrıları en çok, ön çapraz bağların zedelenmesi yada kopması nedeni iledir. Ağrının yanı sıra, yürürken dizinde takılma hissi ve şişme de görülebilir.

Ortopedi uzmanı tarafından, bir ışık kaynağı ve kameradan ibaret olan Artroskopi adını verdiğimiz cihaz ile diz eklemine girilir ve kopan bağ onarılır. Ayni şekilde yırtılan menüsküs de dikilip onarılır. Diz kıkırdaklarında oluşan kırılmalar, günümüzde kıkırdak nakilleri ile son derece başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.

Tüm bu sorunlar genelde diz ekleminin zorlanması ile ortaya çıktığından, yapılması planlanan tüm sportif etkinlikler için, öncelikle doktorunuz tarafından yönlendirilmeniz en doğru olanıdır.

Erişkinlerde görülen diz ağrılarını, 30 ile 50 yaşları arasında değerlendirmekteyiz. Bu gurup içinde en başta gelen diz ağrısı nedeni, yıpranma ve tahrip nedeniyle oluşan menüsküs yırtılmalarıdır. Tanı, takip ve tedavisi Ortopedi Uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir.


Hastalığın ortaya çıkışında temel mekanizma diz eklemlerindeki kıkırdakların süreç içinde yıpranması ve dağılmasıdır. Bu nedenle diz eklemlerinde hareket kısıtlanması ve ağrılar ortaya çıkar. Özellikle merdiven çıkarken ve inerken güçlük çekilir. Adım atarken dizlerinde kıtırtı şeklinde sesler duyulur.

“İlk hareket de tutukluk”, bu hastalığa özgün tipik bir sorundur. 10 dakikadan 30 dakikaya kadar uzanan zaman içinde adım atmakta yada dizlerini bükmekte bir zorlanma söz konusudur. Gün içerisinde hareketlerin devamlılığı ile bu sorun geçici olarak gerileyebilir. Ancak uzun bir istirahattan sonra, “..ayağa kalktığımda adım atmakta zorlanıyorum ..kesik, kesik topallıyorum …” türünden yakınmalar tekrar gündeme gelir.

Genç erişkin yaş gurubunu, 18-30 yaşları arasında dikkate almaktayız. Bu yaş gurubu arasında en sık menüsküs yırtıkları, çapraz bağ kopmaları, romatizma ve dizin aşırı zorlanması sonucu gelişen diz ağrıları görülmektedir.

Ateşli Romatizma nedeni ile gelişen ağrılara şişlik, kızarıklık, sıcaklık bulguları da eşlik eder. Kanda araştırılan romatizma testleri ile kesin tanı konur ve tedavi kapsamına alınır. Romatoid artrit adıyla andığımız bir tür romatizma hastalığında ise genelde her iki diz eklemi de tutulur ve ateşli romatizmadan farklı olarak eklemler, sıcak ve kızarık değildir.

Romatoid artrit, kanda romatizmal faktör olarak anılan RF nin gösterilmesi ile kesin tanımlanır. Ancak bazı olgularda kanda RF bulunmayabilir ve bu olgular, seronegatif Romatoid Artrit olarak tanımlanırlar.


Kireçlenme

50 yaş ve üzerinde görülen diz ağrılarını-ben dahil bazılarımızın hoşuna gitmese de- yaşlılarda görülen diz ağrıları olarak tanımlamaktayız. Alacağımız önlemlerle yaşam kalitemizi yükselttikçe bu rakam da şüphesiz daha yukarılara çekilecek. Bu gurup içinde en sık karşımıza çıkan neden, dilimizde kireçlenme, tıbbi edebiyatta ise Osteoartrit olarak adlandırdığımız durumdur.

Artroz ,70 yaşını aşan insanların neredeyse %85 inde görülmektedir. Ancak bu kaçınılmaz bir kader olarak algılanmamalıdır. İyi bir beslenme tarzı ve aşırı kilolardan kurtularak bu süreci erteleyebiliriz.

Yaşantımızın herhangi bir döneminde, dile getirmeyenimiz yok gibidir, dizlerimizin ağrıdığı yada sızladığını…Hani sağlıklı bir nesil için spor yapmaya teşvik ettikçe sizleri, genç yaş gurubuna da hızla yayılıp, sanki katlanır gibi oldu mağdur sitemleri.

Erişkinlerde nedenleri

*Yozlaşmaya bağlı menüsküs yırtılmaları

*Erken yıpranma

*Eklem iltihabı

*Kas kirişi iltihabı

*Kese iltihabı

*Kalça(çıkık,iltihap)nedenli yüklenme

Yaşlılarda nedenleri

*Artrit (kireçlenme)

*Eklem iltihabı

*Kese iltihabı

*Kas kirişi iltihabı

*Kalça artriti(kireçlenmesi)





*Aşırı kilolarınızdan kurtulunuz

*Fazla ayakta kalmayınız

*Bağdaş kurmayınız

*Çömelmeyiniz

*Risk taşıyorsanız ortopedik ayakkabı tercih ediniz.

Comments

0 Response to 'DİZ AĞRILARI VE DAVİLERİ'