EKLAMPSİ NEDİR ?

SİZ BİREY OLARAK NE YAPABİLİRSİNİZ sorusuna gelince; Her birinizin çevresinde anne adayı vardır muhakkak..Annenizdir ablanızdır eşinizdir...Birey olarak şunu yapabilirsiniz..Eklampsi hastalığı konusunda sadece 5 dakika zaman ayırarak ne olduğunu öğrenir ve çevrenizdeki anne adayına bu konuda dikkatli davranması gerektiğini ve gittiği doktoru yada sağlık personelini uyarmasını sağlayabilirsiniz..

Hastalık, hamile kadınlarda vuku bulan bir şey..Araştırmaya başladığımda bu hastalığın, inanılmayacak bir yüzdeyle ( aşağı yukarı %99) bilinmediğini gördüğümde, şaşkınlığım daha da arttı..Yaklaşık 2500 anne adayı üzerinde yaptığım araştırma sonucun da çıkan sonuç şu: ''EKLAMPSİ de ne demek?'' Üstelik bu 2500 kişi, teknolojiyi yakından takip eden, kültür düzeyi oldukça yüksek kadınlardı.! Yani kültürlü kesim bile böylesi hayati bir konuda bu kadar bilinçsizken, bu bilinci kırsal kesim kadınlarımızda aramanın oldukça lüks olduğunu düşünmeye başladım..

.
Bir başka boyut ise medya..

GRİP hastalığı bile dönem dönem MEDYA da sıkça yer alıyorken, hanginiz duydu bu hastalığı medyadan? Ne yazık ki medyamız eğitim amaçlı programlar yapmak yönünden hâla çok geride..

Konuyla alakalı, bir kaç jinekoloji uzmanı ve sağlık vakıfları ile yaptığım görüşmelerde araştırmamın sonucu teyit edildi..''EVET HEMEN HERKES İŞİN GIRGIRINDA'' dendi.

Hastalığa yakalanma oranı maalesefki % 6..!! Yani her 100 anne adayından 6'sı bu hastalığa yakalanıyor ve ölüyor..Oldukça yüksek bir oran ve sanıldığından çok daha sık karşılaşılıyor ve şayet geç kalınırsa, netice ne yazık ki ölüm..Teşhisi ve tedavisi çok basit olmasına rağmen, bilinçsizlik yüzünden ne yazık ki her yıl onlarca gencecik anne ölüyor ve onlarca bebek annesiz yaşamak zorunda kalıyor..!

Meselenin en vahim yönü de, ilgili sağlık personelinin preeklampsi ve eklampsi konusuna ciddiyetle eğilmiyor oluşları..!


Biz şu an bu proje taslağını genişletip, büyük kitlelere ulaştırma konusunda çalışmalar yapıyoruz..Medya ve internet gibi büyük bir silah kullanarak bu bilinci yaygınlaştırabileceğimiz konusunda ortak bir fikirde buluştuk..Ancak biliyorsunuz ki medya ya ulaşmak oldukça zor..İçinizde bende şu şekilde destek olabilirim diyen çıkabilir..Fikir bile bir destektir.

Yakın bir tarihte doğum esnasında meydana gelen EKLAMPSİ hastalığı neticesinde bir yakınımı kaybettim...Olayın vahameti biraz biraz solmaya başladıktan sonra bende bir düşünce oluştu ve araştırma yapmaya başladım..Bu hastalığın farkında mıydı insanlar ve neler yapılabilirdi..

Comments

0 Response to 'EKLAMPSİ NEDİR ?'