KALP SAĞLIĞI ÖNEMLİDİR ?

Bakın bugün biz, kalp hastalıklarından korunmak için boy ve kilo oranı konusunda ne kadar çok spekülasyon yapıyoruz. Ve bu konu üzerine, özel bir önem verdiğimiz vücut kitle indeksinden söz ediyoruz. Bu indeksin yetişkin insanlarda 20 ile 25 arasında tutulmasını öneriyoruz. Neden? Ağaç yaş iken eğilir de ondan.

20 yaş20 yaşından sonra sağlık adına kendinizi tanıma yönünde ilk adımı atın. Kilo, boy, tansiyon, nabız, yağ, tuz, su, şeker seviyenizi öğrenin. Bu periyodik kontrolün hangi aralıklarla yapılması gerektiğini size İç Hastalıkları Uzmanınız söyleyecektir. O’nu bir sağlık danışmanı olarak benimseyin ve önerilerine uyun.


İşte bu nedenle çocuklarınızı abur cubur atıştırmaya, hamburger tarzı beslenmeye, katı yağlara, aşırı tuza, şekere, kızartmalara özendirmeyin! Tabii ki öncelikle siz bunlardan uzak durun. Yoksa siz atıştırırken “Yasak çocuğum!” demek olmaz. Böyle bir anne ve baba örneği, sigara için de, alkol için de, spor için de örnek bir ailedir.

Tuzu azaltın. Yemeklerinizi az tuzlu pişirmeye alışın. Günlük tuz tüketiminiz altı gramın altında olmalıdır. Alkolün azı yarar çoğu zarardır. Günde 1 kadeh alkol yeterlidir. Bu miktardan ötesi risk ve gereksiz yüktür.“Ya sigara?” diyen mi var? Hadi canım sen de. Artık ondan söz etmek bile ayıp. Hani bir zamanlar açık havada ”izin” vardı ya, artık bu bile ayıp dostlar.

Ey sigaracılar! Açık ya da kapalı fark etmez, nerede ve ne zaman olursa olsun havayı ve havanızı bozmayın. Sanki ciğerlere zulüm yetmezmiş gibi kalpleri de bozmayın. Sizi sevenler aşkına elinize, cebinize ve aklınıza hakim olun!

Hani bazen, öylesine boş ve kaygısız oturma alışkanlığı vardır ya. Hani aylak oturmak deriz ya biz ona. İşte böyle bir tembellik hiçbir zaman yakışmaz aklı başında olan insana. Boşuna mı der atasözü; işleyen demir pas tutmaz diye. Böylesine doğru söz, zihin için de, beden için de geçerli sözdür.


İşte bu nedenle spordur, ruh ve beden sağlığımızı geliştirmenin en basit yolu. Ne olursa olsun spora zaman ayırın. Kendi zevk, yetenek ve koşullarınıza uygun bir spor seçin. Ve bunu haftada en az dört gün uygulamaya gayret edin. Hiç şüpheniz olmasın, spor adına ayırdığınız saatler için sunduğunuz mazeretler, takdire değer davranışlarınız olacaktır.

Spor için ayıracağınız zaman en az yarım saat olmalıdır. Sporun en hafif şekli yürüyüş olabilir. Bunu da yapamayacak mazereti olanlar için, kol ya da bacakları oturduğu yerden oynatmak yeterlidir.

Spor’un aç karına ya da çok hafif bir yemekten iki saat sonra yapılması uygundur. Açık hava, spor için en uygun ortamdır. Olanak yoksa evinizde de yapabilirsiniz. Ancak, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalarda kesinlikle spor yapmayın!


Yüksek kolesterol düzeyinin kalp krizine neden olduğu bilinen gerçektir. Kan kolesterolü yüksek ise takip ve tedavinin üç aylık periyotlar dahilinde sürdürülmesi gerekir. Eğer kolesterol düşürücü ilaç kullanılıyorsa, bu kontroller esnasında karaciğer ve kaslar için olması muhtemel yan etkiler de araştırılır.

Sigara mı?




Sakin olun ve sinirlerinize hakim olun. Ne güzel şeydir barış içinde yaşamak. Ne hoş duygudur, sevgiyi ve kardeşliği özgürce paylaşmak. Pek sık duymaz mıyız; “Çok üzülmüş de bu yüzden kalp krizi geçirmiş!” diyeni. Ve paylaşmaz mıyız; “ama nasıl olur?” ile dile gelen hayreti. İşte bu nedenle kendimize hakim olmalı, öfkemizi ve hırslarımızı kontrol etmeliyiz. Öyle güzel şeydir ki öfkeyi aklımızda yenebilmek! Bunu yapabiliyorsak eğer tansiyonu da, kalbi de emniyete alıyoruz demek.

Nasıl beslenmeliyiz?

*Balık ve tavuk tüketin

*Sıvı yağları seçin

*Sakatat yemeyin

*Bol sebze ve meyve tüketin

*Günde en az 2.5 litre su için

*Sabah kahvaltınız kuvvetli olsun

*Akşam yemeğiniz hafif olsun.



Nelerden sakınmalıyız?

*Sigara

*Alkol

*Aşırı şişmanlık

*Öfke

*Tembellik

Comments

0 Response to 'KALP SAĞLIĞI ÖNEMLİDİR ?'