Hangisi daha iyi - biberon mu,yoksa emzirme mi?
Çoğu pediyatrist ve aile doktoru mümkün olduğunca emzirme yoluna başvurulması­nı salık verirler. Ancak, çeşitli nedenlerle.bazı anneler yapa­madıkları ya da istemedikleri için bunu gerçekleştiremezler. Yeni doğanbebeğinizi biberonla beslenmeyi seçerseniz kendini­zi suçlu hissetmeyin. Günümü­zün mamaları besleyicilik bakı­mından kusursuzdur. Biberonla beslenen birbebek de, meme emen bir bebek kadar sağlıklı­dır.
Öyleyse neden tercihlerem-zirme yöntemine yöneliktir? Yıllar boyunca sarkaç bu konu üzerinde gidip gelmiştir. Geç­mişte kadınlar genellikle emzir­meden kaçınıp biberonu yeğle­mişlerdir. Bugün ise çoğu anne emzirmeye tam anlamıyla ku­cak açmışlardır.
Meme sütü sayesinde be­bek doğal bir besin almış olur. Annenin beslenmesi sağlıklıysa bebeğin ilk aylarında geresin-me duyduğu tek şey anne sütü olacaktır.
Yalnızca florür ve D vitamini anne sütünde az miktarda bu­lunur. Bu iki kalem genellikle dışarıdan takviye edilir.Emzirmenin büyük bir avan-dajı da, anne sütünün antikorlar içeriyor olmasıdır. Meme emen bir bebeğin virüslere karşı bir korunma mekanizması kazan­mış olduğuna inanılmaktadır. Emziren bir annenin, bebeğinin kendi sütüne karşı alerjik olup olmadığından endişelenmesine gerek yoktur.
Bazıları emzirmenin diğer bir avantajının da psikolojik nitelikli bir avantaj olduğuna inanır. An­ne, çocuğunu beslemekte oldu­ğu için kişisel olarak kendini ona daha yakın hissedecek ve bir başarı duygusu kazanacaktır. Ayrıca, anne ile çocuk arasındaki yakın temas da ilişkiyi geliştirir. Ancak bu, biberon kullanan bir anne ile çocuğu arasındaki aynı yakınlığın kurulamayacağını göstermez.
Bir bebeğin emzirmenin de­zavantajları da vardır. Bazı du­rumlarda biberon daha kolay bir yöntemdir. Annenin her zaman bebeğinin başında bulunması gerekmez. Bir bebek bakıcısı da bebeği besleyebilir, ayrıca bebe­ğin babası gece yarısı besleme­lerini üstlenerek annenin dinlen­mesine yardımcı olabilir.

Comments

0 Response to 'Emzirmeye Karşı Biberon'