Bir bebek çeşitli nedenlerden dolayı ağlar. Yeni doğmuş bir bebek acıktığı zaman, altı ıs­lakken ya da yorgunken ağlayabilir. Bir bebek, gazı olduğu zaman veya dışkılamadan hemen önce de ağlayabilir. Ağlamanın sebebi bazen huzursuzluk da olabilir-, ya da bebek sadece kucaklanmak istediği için de ağlayabilir. Bir başka ağlama nedeni de hastalık ya da bebe­ğin acı duyuyor olması olabilir. Kimi zaman be­bekler ortada hiçbir sebep yokken de ağlaya­bilirler (en azından ortada ağlamasını gerekti­recek hiçbir neden bulamadığını zamanlarda.)
Ağlamak, bebeğiniin ilk iletişim kurma yo­ludur. Her ne kadar bebeğiniz ilerde daha başBazı bebeklerde ısıtılmış bir siye suyu karnı üzerine yerleştirmek de karın ağrısını geçirmek için yardımcı olabilir. Bununla beraber, bu yön­temi denemeye karar verdiyseniz, sıcak su do­lu şişenin bebeği incitecek kadar sıcak olma­masına Özen gösteriniz. Eğer su çok sıcaksa, bebek rahatsızlığını belli edecektir.
Bazen bebeği sallamak ya da dolaştırmak da yararlı olabilir. Bebeğinizi aşırı miktarda ku­cakta tutmaktan ona zarar geleceğini düşüne­rek korkmayınız. Böyle bir şey mümkün deği-dir. Eğer yararı olduğunu görüyorsanız, bebeği­nizi kucağınıza almaktan çekinmeyiniz.
Karın ağrısı çeken bir bebeği yumuşak bir battaniyeye sarmak da kimi zaman çok yararlı olabilmektedir. Bebeğe yatıştırıcı vermek beşik gibi bir yere koymak, bebek arabasına yerleş­tirmek, araba ile kısa bir gezintiye çıkarmak gi­bi yöntemler de işe yarayabilir.
Karın ağrısı çoğunlukla bebek gaz çıkardı­ğında ya da altını kirlettikten sonra geçer. Ba­zen rektuma bir rektal termometre sokmak yolu ile gaz çıkarmasına ya da dışkılamasına yardımcı olmak yolu ile bebeğin rahatlaması da sağlanabilir.
ediniz.
Eğer bebeğinizin karın ağrısı çok inatçı ise, bebeğinizin doktoru (eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız) herhangi bir gelişme olup olma­dığını görmek için başka bir formül denemenizi salık verebilir.
Tüm bu gayretlerinize karşın bebeğiniz yi­ne de ağlamayı kesmiyorsa ne yapmalı? Eğer herhangi bir hastalık belirtisi yoksa bundan sonra yapılması gereken belki de ne olacağını beklemektir. Bazı bebekler bir süre ağlamadan uykuya dalamazlar. Tüm bu gösterilen yön­temleri deneyerek bebeği susturamazsanız, bebeğin 20 dakika kadar beşiğinde ya da kar­yolasında ağlamasından korkmayınız.

Comments

0 Response to 'aşırı ağlama'