Ateş genelde vücudun herhangi bir enfek­siyona tepkisidir, teni doğmuş bebeklerde ateş ayrıca vücudun su kaybetmesi ya da sı­cak iklimlerde bebeğin sıcakta fazla kalması dolayısıyla da ortaya çıkar.
Tüm bunlara bakılmaksızın, rektuma soku­lan bir termometre vasıtasıyla bebeğin ateşi­nin 38°C olarak ölçülmesi durumunda doktoru­nuza başvurmanız gerekir. Bebekte herhangi bir ateş ciddi bir durumdur ve nedeni araştırıl­malıdır.
Bebeğinizin ateşini ne zaman ölçmelisiniz? Bebeğinize dokunduğunuzda sıcaklık hissedi­yor musunuz? Onu öptüğünüzde alnı sizin du­daklarınızdan daha mı sıcak? Bebeğiniz nor­malden farklı şekilde huysuz ya da sessiz mi? Bebeğinizin uyku ritmi birdenbire değişti mi? Bebek kusuyor mu ya da ishal mi? Göğsü tıka­nık gibi mi? Bebek artık altını ıslatmıyor mu? Bu sorulardan herhangi birine "evet" diye cevap verdiyseniz ya da sezgileriniz yanlış giden bir şey olduğunu söylüyorsa, bebeğinizin vü-cud ısısını bir termometre ile ölçün.
Bebeğin vücut ısısı, rektuma sokulan bir termometre ile alınır. Bunun için özel bir rektal termometreye (uç kısmı yuvarlatılmış) gereksi-him vardır. Ayrıca, termometrenin kolayca gi­rebilmesi için uç kısmı bir miktar vazelin ya da kremle yağlanmalıdır.
Termometreyi anüsten rektuma yaklaşık 2.5 cm. kadar sokun ve birkaç dakika bekleyin. Kesinlikle, termometreyi rektumda bırakarak bebeğin yanından ayrılmayın, bebeğin ani bir kıvranması ya da hareket etmesi nedeniyle termometre daha derine kayabilir ve rektum­da bir yaralanmaya neden olabilir. Bebeklerin vücut ısıları değişiklikler gösterebilir. Vücut ısı­ları genellikle sabahları daha azdır ve öğleden sonra veya akşama doğru gittikçe artar. Bebe­ğinizin vücut ısısı 38°Cdan daha az olduğu sü­rece ateşi yok demektir.
Bununla beraber, eğer vücut ısısı 38°Cın üstünde ise, başka hiçbir hastalık belirtisi ya da işareti olmasa bile derhal doktorunuza da­nışmanız gereklidir. Döktürünüz bebeği mu­ayene etmek isteyebilir. Doktorların, hafif ateş­ten başka hiçbir hastalık belirtisi olmadığı hal­de bir bebeğin hastaneye yatırılmasını istediği durumlar ender değildir. Bunun nedeni yalnız­ca zararsız bir virüs olabilir; ancak, yeni doğ­muş bebeklerin yüzde iO'unun bir aylık olana kadar çeşitli enfeksiyonlara maruz kalabilece­ğini bilen doktorlar, menenjit gibi ciddi bir has­talık olasılığını ortadan kaldırmak için bebeğin hastanede kalmasını isteyebilirler.
Çoğu doktor ateş düşürücü olarak asetami-nofen verir. Bununla beraber, eğer doktor tara­fından tavsiye edilmemişse, yeni doğmuş be­beğinize kesinlikle herhangi bir ilaç vermeyiniz.

Comments

0 Response to 'ateş'