Bebekler, işitme duyusuna sahip olarak do­ğarlar. Yeni doğan normal bir bebek, sese göz­lerini kırparak ve irkilerek tepki gösterir ve ses düzeyindeki farkları anlayabilir. Yumuşak ses­ler bir gülümsemeye benzer bir etki ortaya ko­yabilirken, sert ya da yüksek sesler bir bebe­ğin ağlamasına neden olabilir. Dahası, yeni bebeğiniz ses tercihlerini de geliştirmiş olarak dünyaya gelmiştir. Annesininki gibi yüksek perdeli sesleri, düşük perdeli seslere yeğ tutar.
İşitme, konuşma ve dil becerilerinin kaza­nılmasında gerekli bir rol oynar. Küçük bir işit­me kaybı bile bebeğinizin dil yardımıyla anla­ma ve ardından iletişim kurma yeteneği üze­rinde önemli bir eıkıye sahip olacaktır.
Bazı yeni doğan bebekler, işitme kaybı ba­kımından yüksek risk grubu içinde bulunurlar. Bu gruba giren çocuklar arasında şunlar bulu­nur.- Doğumdan sonra 10 dakika içinde kendili­ğinden nefes almaya başlamamış olanlar; Ap-gar puanlan 0 ile 3 arasında bulunanlar; kıza­mıkçık, frengi ve herpes gibi enfeksiyonlara yakalanmış olarak doğanlar, baş veya boyun kusurları bulunanlar; ileri derecede sarılıktan muzdarip olanlar; aile geçmişinde çocukluk sı­rasında işitme kaybı görülmüş olanlar ve ileri derecede prematüre olarak doğanlar.
Yeni doğan bebekler arasında her iki ku­lakta birden ileri düzeyde işitme kaybı ensidansı (görülme sıklığı), yüzde 2 ile 5 arasında değişir.
Bebeklerde ve çocuklarda dört tip işitme kaybı söz konusu olur.
"Kondüktif işitme kaybı", dış kulağın ses al­ma yeteneği veya sesin dış kulaktan iç kulağa geçmesi ile ilgili bir tür bozukluktur. Bu işitme kaybı tipinin en yaygın nedenleri kulakta do­ğuştan gelen anomalilerin ve kulak enfeksiyo­nunun varlığıdır. Bu işitme kaybı tipi genellikle ilaç tedavisi veya ameliyat yardımıyla gideril­mektedir.
"Sensörinöral işitme kaybı", kulak içindeki koklea tüy hücrelerinin ya da işitme sinirinin (akustik sinir) anomalilerinden kaynaklanır, şid­detli sensörinöral işitme kaybı vakalarının yüz­de 50'den fazlası kalıtsaldır. Diğer nedenler arasında ileri derecede sarılık, rahim içinde iken yakalanılan bir enfeksiyon ve farenksin (yutak) bakteriyel enfeksiyonları bulunur. Sen­sörinöral işitme kaybı genellikle kalıcıdır.
"Karışık işitme kaybı", bir çocukta hem kondüktif, hem de sensörinöral işitme kaybı bir arada şiddetli olabilir. İlaç tedavisi ya da ameliyat veya her ikisi birden uygulanarak ço­cuğun işitme kaybı bir ölçüde giderilebilir.
"Merkezi işitme bozuklukları", kulağın be­yinle sinir bağlantısını oluşturan merkezi işit­me sinirleri sistemindeki bir sorundan kaynak­lanabilir. Bu tip bozukluklardan mustarip ço­cuklar, sesleri yalnızca bir uğultu biçiminde du­yabilirler.

Comments

0 Response to 'Bebeklerde İşitme Ve Duyma Sorunları'