Bitkileri Toplama Zamanı
1. Bitkiler yer üstü kısımları bitki çicek açmadan evvel veya çicekte iken toplanmalıdır.
2. Çiçekler tamamen açılmadan evvel veya tomurcuk halinde.
3. Yaprakları toplanacak bitkiler, bitki çicek açmaya başladığı zaman.
4. Kökler (Toprak alt kısmının) Bitkinin toprak üstü dalları kuruduktan sonra.
5. Tohumlar olgunlaştıktan son­ra, bir kısmı ise henüz olgunlaşmadan toplanmalıdır.
6. Ağaç ve dal kabukları bitki yapraklarını dökdükten sonra veya ilk baharda bitkiye su yürümeye başladığında

Bitkileri Kurutma Zamanı

Çicek ve yapraklaları gölgede kurutulur.
Kökler ve sulu bitkiler güneşte kurutulur
Tibbi bitkilerin 1 yılın sonunda etkileri azaldığından her yıl taze olarak toplanıp kullanılmalıdır.
Alacağınız bitkinin taze olmasına bilhassa dikkat edilmelidir.

Bitkilerin Kullanma Biçimleri
1. Toz haline getirilen bitki, tohum , kabuk, yaprak su ile içilebildiği gibi hap haline getirilerek; kase içinde veya su ile karıştırılıp içilebilir.
2. Haşlama halinde, bitkiler ve yumuşak yapraklar ufalanmak sureti ile (toz halinde değil) ağaç kabukları, kök ve benzeri sert meyve ve tohumlar ufak parcalar haline getirilip kullanılır.
3. Kaynatma şeklinde, bazı ağaç kabukları, kökleri veva benzeri sert kısımlar kaynatılması belirtilmişse ufak parçalar haline getirilir. Tarif edilen şekillerde kaynatılıp kullanılır. Haşlama veya kaynatma şeklin­de kullanılacak droglar günlük taze olarak hazırlanmalıdır.
4. Kabuk – kök ve benzeri sert meyve veya tohumları toz haline getirilip kullanılabilir.
5. Bitkileri kullanırken tarif edi­len doza mutlaka riavet edilmeli yan etkisi ortaya çıktığında tedavi bırakılmalıdır. Dozuna riayet ederek kullanılan çok faydalı bir bitki dozuna riayet etmediğimiz takdirde bizim için zararlı neticeler meydana
getirebilir.
6. Kullanmak mecburiyetinde kaldığımız bu bitkilerin tarif edilen dozların üzerinde alındığında tehlikeli zehirlenmelere sebep olacağı ve hatta ölüme bile sebebiyet verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
7. Bitkiler: Merhem haline getirmek sureti ile haricen kullanılırlar. Lapa halinde, tibbi yağ şeklinde, hülasa halinde, tentür şeklinde ve hap şeklinde kullanılırlar.
Hülasa; Bitkinin su, alkol veya eter gibi çözücüler içerisinde bekletilmesi neticesi elde edilen sıvının belli bir orana kadar kaynatılarak tüketilmesi ile elde edilir.
Tentür: Bitkinin yağ, su, alkol veya eter gibi çözücüler içerisinde bir müddet bekletilmesi ile elde edilen sıvıdır. Tentür alkol içerisinde 2-3 gün bekletmek su içerisinde ise 2-3 hafta beklet­mek sureti ile yapılır.
Hazırlanması: 1 ölçü bitki 5 ölçü alkol, su veya eter içerisine konur. Ağzı kapalı bir kavanoz veya şişeye doldurulur. 10 gün oda sıcaklığında ve karanlık bir yerde bekletilir. Sık sık çalkalanıp süzülür, Bu şekilde tentür elde edilmis olur.
Tıbbi yağ: Bitkinin saf zeytinyağı veya özel tarif edilen yağ içeri­sinde 15 gün kadar bir muddet bekletilmesi sureti ile elde edilir.
Lapa: Kulanılacak bitki taze veya kurutulmuş halde lapa yapımında kullanılır. Lapa hazırlarken su, un veya başka bitki kısımları da ilave edilebilir. Birinci defada ağrı geçmezse, 1 defa daha tatbik etmekte fayda vardır.
Hap: Bitki ya toz halinde ya da un, bal, leblebi tozu gibi şeylerle hap yapılır.

Comments

0 Response to 'Bitkileri Toplama Kurutma ve Kullanma Şekilleri'