BEBEKLERDE KUSMA

Ne yapmalısınız?

Eğer sütünüz geç geliyorsa en iyi çare, rahatlamaktır. Beslenme zamanlarında rahat olmaya ve ilginizi başka bir yöne çekmeye dikkat edin. Gerekiyorsa ailenin diğer bireylerinden uzak bir odaya gidin ve dış dünya ile ilişkinizi kesin. Bu durumun aksine, başlangıçta sütünüz ani ve bol geliyorsa bebeği beslemeden önce sütünüzün birazını sağın. Gaz ya da susuzluk bu durumun nedeni olabilir.

Sütten kesilme

Doktorunuz bebeğe ne zaman ve nasıl katı yiyecekler vermeniz gerektiği hakkında gerekli bilgiyi verecektir. Yine de size yardımcı olacak birkaç esas üzerinde duralım.

• Üçüncü aydan önce sütten başka besin vermeyin.

• Günde bir kere, az miktarda (yaklaşık bir çay kaşığı) pirinç unu, tahıllardan hazırlanmış mamalar; meyve ya da sebze püresi vererek kati yiyecekler vermeye yavaşça başlayın.

• Başlangıçta verdiğiniz yemeklerin yumuşak ve yeterli derecede sulu olmasına dikkat edin.

• Zamanla tatları ve yapıları farklı yiyecekler verin.

Katı yemekler vermeye başlayınca, bebeğinizin sütünü azaltmayı unutmayın; aksi halde bebeğiniz aşırı kilolu olur.

Bazı yemekleri sevmemek çocuklar için doğaldır. Çocuk, verdiğiniz bir yemeğin tadını ya da yapısını beğenmeyebilir (Sütten kesilme, sağda).

Anne sütü ve mama İle beslenme

Günümüzde bütün doktorlar anne sütünün bebeği beslenmenin en iyi yolu olduğunda birleşiyorlar. Bebeğin ihtiyacı olan bütün besinler anne sütünde en uygun oranda ve en hazmı kolay şekilde vardır. Bunun yanı sıra, anne sütü ile beslenen bir bebek sütünden antikor adı verilen maddeler alır, bunlar da bebeği enfeksiyonlara karşı korur. İstemelerine rağmen süt veremeyen, ya da süt vermemesi gereken çok az kadın vardır. Süt vermenin başlangıçtaki zorluklarından, çoğunun üstesinden sabır ve kararlılıkla gelinebilir. Anne sütü ile beslenmenin genel bazı sorunları aşağıda gösterilmektedir. Acıyan göğüs uçları Göğüs uçlarının çevresindeki ciltte çatlaklar oluşur ve acı, beslenme boyunca sürerse, doktorunuza ya da ebenize başvurun.

Yeni annelerin çoğu meme vermenin ilk birkaç gününde acı duyarlar. Bu, genellikle özel bir bakım gerekmeksizın iyileşir ama rahatsızlığı azaltmak için birkaç öneride bulunabiliriz.

• Bebeğinizin normal şekilde emdiğinden emin olun.
• Göğüslerinizin aşırı dolmasını önleyin.
• Beslenme aralarında göğüs uçlarınızın mümkün olduğunca kuru olmasını sağlayın.
• Gerekirse yumuşak, lanolin özlü krem sürün.

Sütü artırmak

Annelerin çoğu, bebeklerinin ihtiyacı olduğu oranda süt üretirler.

Aşağıdaki kurallar sütünüzün bol olmasını sağlayacaktır.

• Besleyici bir diyet uygulayın. (Günde normalden 800 kalori fazlasına ihtiyacınız olabilir.)

• Aşırı yorgun olmamaya çalışın.

• Sizin ya da bebeğinizin her ihtiyacı olduğunda süt vermeyi dene

• Geçici olarak bebeğinizi besleyemiyorsanız sonradan normal beslemeyi sağlayabilmek için sütünüzü sağın.

• Özel bir neden olmadıkça bebeğinizi başka türlü beslemeyin.

Bu, göğüslerinizin süt üretmesini sağlayan uyarı sinyallerinin gelmesini önleyecek ve sütünüzü azaltacaktır.

Emzirmek

Bebeğinize süt verirken bütün göğüs ucunu ve çevresindeki renkli bölgeyi ağzının içine almasına dikkat edin, yoksa göğüs uçlarınız acıyabilir. Eğer göğüsleriniz aşırı dolu ise, emzirmek güçleşebilir. Aşağıdaki tavsiyelere uyun. Aşırı dolu göğüsler

Bu, sizin için rahatsızlık verici, emmeyi güçleştirdiğinden bebeğiniz için de sinir bozucu olabiür. Bu sorunu çözmek için bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır.

• Bebeğinizi sık sık beslenmeye teşvik edin.

• Eğer emmek bebeğiniz için zor oluyorsa, her beslenmeden önce göğsünüzden biraz süt sağın.

• Göğüsleriniz fazla doluysa ve bebeğiniz beslenmeye hazır değilse, biraz süt sağın.

Mama ile beslenme

Anne sütü küçük bebekler için en iyi beslenme yoludur. Ama süt veremeyen ya da vermek istemeyen anneler için modern mamalar, tatmin edici bir alternatif oluşturmaktadır. Mama hazırlamak

Mamalar her zaman üzerlerinde yazılı olan tarife uyarak hazırlanmalıdır. Fazla mama özü katmak besinin tehlikeli derecede yoğun olmasını, az mama özü katmak ise, yeterli kilo almayı önler. Her zaman kaynatılmış süt kullanın. Besinleri önceden hazırlayıp hava geçirmeyen kaplara koyun ve buzdolabında veya soğuk bir yerde 24 saatten fazla bekletmeyin. Beslenme malzemelerini sterilize etmek

Mikroplar yeterince yıkanmamış biberon ve kaplarda kolaylıkla üredikleri için her beslenmeden sonra beslenme malzemelerini iyice yıkayın ve bir sonraki beslenmeden önce sterilize edin.

Comments

0 Response to 'Bebek ve Çocuklarda Kusma'