SEZARYEN AMELİYATI
Günümüzde bazı doktorların, sezaryen ameliyatım büyük bir ustalık ve kolay-
lıkla uyguladıkları bir gerçektir. Bu ame­liyata gösterilen geniş ilginin nedenini çoğu kadınların ağrısız ya da norrnal ol­sun, doğumun sıkıntı ve yorgunluğun­dan kaçmak istemelerinde aramak gere­kir.
Bu gerekçe ile başvurulan sezaryen ame liyatlarına "gereksiz sezaryen" demek yerinde olur. Bu ameliyatlar hem çok fazla masraf gerektirir, hem de doğa ka­nunlarını zorlamak istemeyen birçok doktorun anlayışına ters düşer. Sezaryenin, annenin vücut yapısına bağlı nedenleri: Bazen, annenin kalça­ları ile dölyatağı arasındaki oransızlık sezaryen ameliyatını gerektiren bir ne­den olabilir. Bu sorun yalnız kalçaların dar veya basık olmasına değil, fakat ço­cuk kafasının büyüklüğüne de bağlıdır. Çok kere, daha gebeliğin başlangıcında yapılacak dikkatli bir inceleme, dokto­ra, geleceğin annesinin mutlaka sezar­yen uygulamasına ihtiyacı olduğu kanı­sını verebilir, öte yandan,' bazı kadınlar üzerinde yapilacak radyolojik bir ince-
leme, kalçalar çok normal olduğu hal­de, çocuğun kafasının aşırı büyük oldu­ğu gerçeğini ortaya çıkarırsa yine sezar­yene başvurulur. Sezaryen ameliyatını gerektirecek yapısal nedenlere bir de, çocuğun dölyatağı içindeki duruşunun anormal olması eklenebilir, önceleri elle yapılan müdahalelerle dü­zeltilmeye çalışılan bu durumlarda gü­nümüzde artık sezaryen yöntemi uygu­lanmaktadır.
Sezaryenin, çocuğun sağlığı ile ilgili ne­denleri: Doğum uzmanı yapacağı titiz bir inceleme sonucunda çocuğun, döl­yatağı içinde, sağlığı yönünden tehlikeli bir durumda bulunduğunu saptarsa, uzun doğum işlemine girişmek yerine sezaryen ameliyatına başvurarak doğu­mu bir an önce gerçekleştirmeye karar verebilir.
Sezaryenin annenin sağlığı ile ilgili ne­denleri: Kalp yetmezliği veya birtakım başka hastalıklar bulunması nedeniyle anne normal doğum işlemine dayana­mayacak durumda ise sezaryene baş­vurmak yerinde olacaktır, örneğin, şeker hastalarına genellikle sezaryenle doğum yöntemi uygulanır ve böylece hem doğum sırasındaki aksaklıkların ön­lenmesi, hem de bu hastaların hemen hepsinin çok büyük çocuklar doğurdu­ğu bilindiğinden, bunun yolaçacağı sakıncaların giderilmesi sağlanır. Kısacası'normal doğumun sağlık yönün­den tehlikeler gösterdiği durumlarda, bir yandan doğumu gerçekleştirmek, bir yandan da doğum sırasındaki güçlükleri ortadan kaldırmak amacıyle sezaryen uygulanır.

Comments

0 Response to 'SEZARYEN AMELİYATI'