DOKTOR YÖNETİMİNDE NORMAL DOĞUM
Daha önce de görüldüğü gibi, normal doğum sırasında doktor, zaman zaman müdahale ederek dölyatağının kasılma­larını hızlandırmakta, daha etkin kıl­maktadır. Bu müdahale, genellikle, "ositosik" adı verilen hormonların ağız ya da damarlar yoluyle vücuda verilme­sine dayanır.
Doktorların dölyatağı tembelliği diye adlandırdıkları ve dölyatağı kasılmaları­nın kendi kendine başlayamadığı gebe­lik durumlarında da, doğum işlemine başlıyabilmek için aynı yönteme başvu­rularak vücuda hormon verilir. Verile-34
cek hormonların dozu hastaya göre de­ğişir; dozu ancak doktor ayarlayabilir. Verilen her türlü ilâcın dozu çok önem­lidir; bu doz, yaratacağı etkiler düşünü­lerek titizlikle saptanır. Örneğin, aşırı miktarda verilecek hormon dölyatağı­nın, düzenli gevşemeler yapmasına izin vermeyerek sürekli olarak kasılma duru­munda kalmasına, dolayısıyle çocuğun acı çekmesine belki de ölmesine yol açar.
Dölyatağı kasları kasılıp gevşemeye da­ha az alışık olan yeni annelerde hormon verme işlemi daha tehlikeli bir durum gösterir. Bu yüzden de, ilk kez doğum yapan bir kadın, doktorundan doğum iş-
leminin süresini olabildiği kadar kısalt­masını istediğinde, ondan sabırlı olma­sı, dayanması gerektiği cevabını alacak veya doktor sezaryen ameliyatını tercih edecektir.
Sonuç olarak, sezaryenin doğum acıla­rını ortadan kaldırmadığı yalnız doğum süresini kısalttığı görülmektedir. Bu ara­da bir de doktora, duruma her an tam anlamıyla egemen olabilme olanağı ver­mektedir.

Comments

0 Response to 'DOKTOR YÖNETİMİNDE NORMAL DOĞUM'