Kulakta Yabancı Cisimler
Çocuklar genellikle kulaklarına birtakım nesneler sokarlar; bazen de kulağa kaza ile bö­cek veya havadan kaynaklanan nesne girebilir.
Acil Durum Tedavisi
Eğer kulağınıza herhangi bir nesne girerse, şu aşamaları takip ediniz:
1. Yabancı cismi kulağa herhangi bir pamuklu
çubuk, kibrit çöpü veya bir başka alet so­karak çıkarmaya çalışmayınız. Böyle bir şe­yi yapmak, nesneyi kulağın derinliklerine iterek ve orta kulağın nazik yapısına zarar vererek risk oluşturur.
2. Eğer nesne kolayca görülebiliyorsa, esnekse
(kıvrılabilecek şekildeyse) ve bir cımbızla kolayca yıkanabiüyorsa, bu nesneyi yavaş­ça çıkarın.
3. Yer çekimini uygulamaya çalışın: Başı etkilenen tarafa doğru eğin. Kurbanın başına vurmayın, ama nesneyi çıkarmaya çalış­mak için başı nazikçe yere doğru sallayın.
4. Eğer yabancı nesne bir böcek ise, o şahsın
başını, içinde böcek bulunan kulak yukarı doğru gelecek şekilde eğdirin. Kulağa sıvı vazelin, zeytinyağı veya bebekyagı döke­rek böceği dışarı doğru yüzdürmeye çalışın. BÜ yağ ılık olmalı ancak sıcak olmamalıdır. Yağı döktüğünüzde kulak kanalını düzelte­rek yağın kulağa girişini kolaylaştırabilirsi­niz: Kulak memesini nazikçe aşağı ve yuka­rı doğru çekiniz. Böcek boğulacak (nefes alamayacak) ve yağ banyosunda dışarı doğru atılacaktır (yüzecektir). Böcek dışında herhangi bir başka nesneyi çıkarmak için yağ kullanmayınız.
5. Eğer bu metodlarla bir sonuç elde edemezseniz ve eğer o şahıs kulakta ağrı hissedi­yorsa veya işitme azalıyorsa veya kulakta herhangi bir şeyin yerleşik olduğu hissi de­vam ediyorsa acil tıbbi yardım isteyiniz.

Comments

0 Response to 'Kulak Sağlığı Ve Acil Tedavi'