Gözde Yabancı Cisimler
Havadan kaynaklanan bir nesne olması du­rumunda göz genellikle kendi kendini temizle­yecektir. İstemeden yapılan bir göz kırpma ve göz yaşarması bu parçacığı dışarı akıtacaktır. Ancak bu doğal mekanizma yabancı cismi dı­şarı çıkaramazsa, göz acil ve uygun bir bakımla tedavi edilmelidir. Çünkü travma, enfeksiyon kimyasal veya zerrecikii parçacıklara (yoğun dumana) maruz kalınca görme fonksiyonu teh­likeye girebilir.
Acil Durum Tedavisi:
Bir Başkasının Gözünün Temizlenmesi
Bu acil durum aşamalarını takip ediniz. (Eğer nesnenin gözden çıkarıldığını düşünüyor­sanız ama kızarıklık ve ağrı devam ediyorsa aynı işlemler uygulanır.)
1. Gözü ovalamayın. Gözü muayene etmeden
önce ellerinizi yıkayın. Muayene edeceğiniz şahsı iyi aydınlatılmış bir yere oturtun.
2. Bakarak nesnenin yerini bulun: Nesne gözbebeğinde mi yerleşmiş? Alt göz kapağını yavaşça aşağı doğru çekerek ve o şahısa yukarıya doğru bakmasını söyleyerek gözü muayene edin.
Bu işlemi üst kapak için tersine bir şekilde uygulayın. Üst kapağı tutun ve şahıs aşağı doğru bakarken gözü muayene edin.
Eğer yabancı cisim o şahsın göz küresine yuvarlanmışsa, o şahsın gözünü (eğer var­sa) steril bir pedle veya temiz bir kumaşla kapayın. Nesneyi çıkarmaya çalışmayın.
Eğer nesne büyük ise ve gözün kapanma­sını zorlaştırıyorsa, kağıttan bir kapçıkla gö­zü kapatın ve bu kapçığı yüze ve alma bantlayın. Hemen acil tıbbi yardım isteyin
3. Eğer nesne gözde veya gözün yüzeyinde yü-
züyorsa, onu yıkayarak çıkarabilirsiniz veya elle çıkarabilirsiniz. Üst veya alt göz kapağı­nı açık olarak tuttuğunuz anda nesneyi çı­karmak için nemlendirilmiş bir pamuk par­çası veya temiz bir kumaş parçasını kulla­nınız. Eğer nesneyi kolayca çıkaramazsanız her iki gözü de yumuşak bir bezle kapayın ve acil tıbbi yardım isteyin.
4. Eğer nesneyi çıkarmayı başarabilirseniz, gözü oftalmik bir temizleyici solüsyonla veya temiz ve ılık bir suyla yıkayınız.
5. Eğer ağrı, görme sorunları veya kızarıklık devam ediyorsa acil tıbbi bakıma başvurun.
Kendi Gözünüzün Temizlenmesi
Kendi gözünüzü muayene ederken yukarı­da ana hatları verilen işlemlerin takip edilmesi çok zordur, çünkü istenmeden yapılan bir göz kırpma hareketi veya gözün yaşarması net bir şekilde görmeyi olanaksız hale getirebilir.
Eğer gözünüze yabancı bir cisim kaçtığında yanınızda size yardımcı olacak kimse yok ise, gözü temizce yıkamaya çalışın. Bir göz kabı ve­ya küçük bir meyve suyu bardağı kullanarak gözünüzü temiz suyla yıkayın. Bardağı, kenarı göz çukurunuzun alt kısmındaki kemiğe daya­nacak şekilde yerleştirin ve gözü açık tutarak suyu içine dökün. Eğer gözü temizleyemezse-niz, acil olarak tıbbi yardım isteyin.

Comments

0 Response to 'Göze Batan Yabancı Cisimler'